Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 448,2 kJ (107,1 kcal)
Białko : 10,6 g
Tłuszcze : 3,2
Węglowodany : 16,8 g
Jednostki chlebowe : 1,4

Gaspacho z arbuza

Ingrédients na 6 porcji

  • 1 kg arbuza
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 150 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu do wyboru (np. grenadyna)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Kilka liści bazylii

Przygotowanie

Najpierw zajmij się przygotowaniem dekoracji dla Twojego gazpacho. Wytnij sześć małych trójkątów z arbuza: muszą być małe i o grubości około 1 cm.
Do przygotowania Twojego gazpacho: obierz arbuza, usuń nasiona i pokrój na duże kawałki. Usuń również nasiona z papryki i pomidorów, a następnie pokrój warzywa w dużą kostkę. Pokrój cebulę. Zmiksuj wszystko w blenderze po dodaniu oliwy z oliwek i soku pomidorowego.
Dopraw całość syropem z granatów, solą i pieprzem. Odcedź gaspacho przez durszlak.
Włóż gazpacho do lodówki na 2-3 godziny.
Gdy jest już schłodzone, wlej gaspacho do szklanki i udekoruj je małymi trójkątami arbuza i listkami bazylii!