Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 936 kJ (223,6 kcal)
Białko : 15 g
Tłuszcze : 14,5 g
Węglowodany : 7,1 g
Jednostki chlebowe : 0,6

Frittata warzywna

Ingrédients na 2 porcje

  • 3 jajka
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • 100 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 50 g pieczarek lub grzybów
  • 100 ml odtłuszczonego mleka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Pieprz cayenne
  • Trochę bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Umyj, osusz i pokrój papryki w 2 cm kostkę. Zrób to samo z grzybami. Jeśli używasz świeżego szpinaku, umyj go i pokrój w razie potrzeby. W przypadku mrożonego szpinaku pamiętaj, aby go rozmrozić i osuszyć.
Oddziel żółtka od białka. W jednej misce wymieszaj żółtka z mlekiem i z pieprzem cayenne, a w innej ubij białka na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
Rozgrzej oliwę na patelnię i smaż warzywa od 5 do 8 minut na średnim ogniu.
W międzyczasie, delikatnie wymieszaj żółtka z ubitym białkiem.
Umieść usmażone warzywa w naczyniu do pieczenia, a następnie dodaj jajeczną mieszaninę i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Włóż naczynie do gorącego piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Kiedy frittata jest gotowa, całość powinna mieć złoty kolor.
Wyjmij frittatę z piekarnika i umieść ją na dużym talerzu. Podziel na dwie części i udekoruj dowolnie listkami bazylii.