Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1198,9 kJ (286,4 kcal)
Białko : 10,7 g
Tłuszcze : 18,0 g
Węglowodany : 25,5 g
Jednostki chlebowe : 2,1

Pieczone frytki dyniowe z hummusem

Ingrédients na 8 porcji

  • Do przygotowania frytek:
  • 1 dyna (około 1 kg)
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Do przygotowania hummusu:
  • 400g zmiksowanej ciecierzycy (z puszki)
  • 3 ząbki czosnku
  • Sok z 2 cytryn
  • Sól
  • ½ łyżeczki kminku
  • 150g Tahini (pasty sezamowej)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C
Pokrój dynię na pół w wzdłuż i usuń nasiona.
Za pomocą ostrego noża, pokrój dynie na frytki o 2 cm szerokości.
W średniej misce wymieszaj przyprawy z oliwą z oliwek. Polej Twoje frytki tą mieszaniną, aż będą dobrze pokryte.
Umieść frytki na kartce papieru pergaminowego tak aby nie leżały na sobie. Piecz je przez 30 minut, aż dynia będzie miękka.

W międzyczasie możesz przygotować hummus. Wymieszaj ciecierzycę i zmiażdżone ząbki czosnku. Dodaj pastę sezamową, sok z cytryny, kminek, sól i oliwę z oliwek.
Włóż Twój hummus na 30 minut do lodówki.
Kilka minut przed podaniem, udekoruj hummus natką pietruszki. Nadszedł czas, aby zaimponować znajomym nowym aperitifem!