Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 719,7 kJ (171.9 kcal)
Białko : 12,4 g
Tłuszcze : 9,8
Węglowodany : 2,8
Jednostki chlebowe : 0,2

Lekkie fondue z serem LINEAVI

Ingrédients na 6 porcji

  • 1 puszka białej fasoli
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 150 g startego sera Emmental (o małej zawartości tłuszczu)
  • 100 g startego sera gruyere lub koziego sera
  • 1 łyżka musztardy
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz
  • Sos Worcestershire do smaku

Przygotowanie

Zmiksuj fasolę, czosnek i 100 ml białego wina. Resztę białego wina wlej do rondla i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień.
Stopniowo dodawaj do wina ser aż się zacznie rozpuszczać. Połącz ze zmiksowana fasolą.
Dodaj przyprawy, musztardę i kilka kropli sosu Worcestershire.
Podawaj fondue na ciepło, wraz z brokułami, marchwią, kalafiorem, pomidorami i pieczywem pełnoziarnistym.
(Tradycyjne Fondue: Wartość kaloryczna = 1 porcja: 1181,8 kJ (282,3 kcal) | Białko: 16,1 g | Tłuszcz: 21.1g | Węglowodany: 1,2 g | Jednostki Chlebowe: 0.1)