Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 929,7 kJ (222,1 kcal)
Białko : 14,2 g
Tłuszcze : 14,5 g
Węglowodany : 7,4 g
Jednostki chlebowe : 0,6

Specjalne walentynkowe babeczki z czekoladą

Ingrédients na 10 babeczek

  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 75 g oleju lub margaryny
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 3 łyżki kakao (niesłodzonego)
  • 1 ½ łyżka drożdży
  • Szczypta soli
  • Na polewę:
  • 50 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 230 g sera typu Philadelphia 0%
  • 3 łyżki kakao (niesłodzonego)
  • 3 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie

Babeczki:
Rozgrzej piekarnik do 150 °C.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno dodając szczyptę soli.
W innej misce, dodaj żółtka i margarynę i wymieszaj aż do uzyskania kremowej masy (około 1-2 minut). Dodaj migdały w proszku, syrop z agawy i kakao. Następnie delikatnie dodaj ubite wcześniej białka i wymieszaj.
Wlej ciasto do foremek. Umieść całość w piekarniku i piecz przez 23-25 minut (w zależności od piekarnika)
Po upieczeniu wyjmij babeczki z piekarnika aby się schłodziły.
Polewa:
Zetrzyj gorzką czekoladę aby uzyskać czekoladowe wióry. Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Wymieszaj rozpuszczoną czekoladę, ser, kakao i syrop z agawy w średniej wielkości misce. Zmiksuj całość, aby otrzymać gładką konsystencję.
Umieść polewę na babeczkach na pomocą szprycy.
Uwolnij swoją wyobraźnię, ozdób swoje smaczne i urocze babeczki i delektuj się nimi z Twoją drugą połówką!