Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1497,8 kJ (357,8 kcal)
Białko : 28,1 g
Tłuszcze : 19,7 g
Węglowodany : 11,5 g
Jednostki chlebowe : 1

Naleśniki bezglutenowe

Ingrédients na 1 porcję

  • 40 g migdałów w proszku (lub rozdrobnionych orzechów laskowych)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • Szczypta soli morskiej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego, niskotłuszczowego mleka kokosowego lub półtłustego mleka
  • 1 łyżeczka oleju orzechowego lub kokosowego
  • 50 g jogurtu greckiego (o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 3 łyżki czerwonych owoców
  • 1 łyżka miodu (jeśli lubisz słodkie naleśniki)

Przygotowanie

W małej misce wymieszaj proszek migdałowy, nasiona lnu, sól i proszek do pieczenia.
W większej misce, ubij jajko dodając stopniowo mleko i olej, mieszając energetycznie.
Wolno dodaj mieszaninę migdałową z nasionami lnu, solą i sodą do ubitego jajka. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste dodaj więcej mleka (łyżeczka na raz) w celu uzyskania pożądanej konsystencji.
Rozgrzej trochę oleju na patelni i wlej małą chochlą ciasto na patelnię. Gotuj przez 3 minuty, aż małe pęcherzyki zaczną się tworzyć na naleśniku, a następnie odwróć naleśnik na drugą stronę i gotuj przez kolejne 3 minuty (aż naleśnik nabierze złotego koloru). Powtarzaj tę czynność, dopóki nie skończy Ci się ciasto.
Podawaj naleśniki z jagodami i jogurtem greckim i jeśli chcesz osłodzić wszystko odrobiną miodu. Smacznego!