Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 364,5 kJ (87,1 kcal)
Białko : 0,9 g
Tłuszcze : 0,9 g
Węglowodany : 19,0 g
Jednostki chlebowe : 1,6

Wegańskie lody z czerwonych owoców

Ingrédients na 6 kulek

  • 500 g czerwonych owoców (takich jak maliny, borówki, jeżyny)
  • 6 łyżek syropu z agawy
  • 300 ml mleka ryżowego, wody kokosowej lub mleka migdałowego (wszystkie bez cukru)
  • 1 cytryna, sok i skórka

Przygotowanie

Pokrój jagody i wymieszaj je z syropem z agawy. Pozwól im się moczyć przez godzinę w temperaturze pokojowej.
Zmiksuj owoce z syropem z wybranym wegańskim mlekiem, sokiem i skórką z cytryny. Miksuj do uzyskania gładkiej mieszaniny i jeżeli chcesz użyj sitka o drobnych dziurkach aby pozbyć się nasion z mieszaniny.
Spróbuj i dodaj więcej soku z cytryny lub skórki w razie potrzeby.
Po całkowitym ostudzeniu, włóż mieszaninę do zamrażarki na co najmniej trzy godziny.
Zapraszamy na domowej roboty lody!