Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 526,2 kJ (125,7 kcal)
Białko : 10,6 g
Tłuszcze : 6,4 g
Węglowodany : 5,5 g
Jednostki chlebowe : 0,5

Świeży sernik cytrynowy

Ingrédients na 8 porcji

  • 150 g zmielonych migdałów w proszku
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju (np. olej z orzechów włoskich)
  • 200 g świeżego sera 0% (typu Philadelphia)
  • 2 cytryny (sok i skórka)
  • 100 g świeżej śmietany o niskiej zawartości tłuszczu (crème fraîche)

Przygotowanie

Wymieszaj w misce migdały w proszku, 2 łyżki syropu z agawy i olej.
Umieść mieszaninę w dużym kwadratowym naczyniu lub w foremce o średnicy 23 cm i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, aż stwardnieje.
W międzyczasie, w drugiej misce ubij ser Philadelphia z 2 łyżkami syropu z agawy, skórką z dwóch cytryn i sokiem z jednej, aż do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji. Następnie dodaj crème fraîche i lekko ubij masę, aż stanie się bardziej gęsta.
Wlej masę serową na podstawę z migdałów i wygładź całość. Włóż do lodówki na 7 do 8 godzin.
Udekoruj górę skórką lub plasterkami cytryny.