Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1719,8 kJ (410,8 kcal)
Białko : 28,9 g
Tłuszcze : 21,1 g
Węglowodany : 24,3 g
Jednostki chlebowe : 2,0

Wiosenna jagnięcina

Ingrédients na 4 porcje

  • 1 kg jagnięciny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 10 ząbków czosnku, obranych
  • 3 małe cukinie
  • 5 średnich ziemniaków
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 1 średni koper włoski
  • 200 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 °C.
Posmaruj jagnięcinę łyżeczką oliwy z oliwek, umieść ją w naczyniu do pieczenia i dodaj 3 łyżki wody. Dopraw do smaku z rozmarynem i czosnkiem.
Czas pieczenia 500 g jagnięciny to około 15-20 minut, potrzeba więc około 40 minut na kilogram.
Umyj ziemniaki, koper i cukinię i drobno je pokrój. Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni i smaż warzywa przez 5 minut. Dodaj bulion z kurczaka i posiekane pomidory. Przykryj patelnię i gotuj przez 20 minut.
Na 15 minut przed podaniem, wlej ocet balsamiczny do naczynia żaroodpornego i zamieszaj łopatką aby sok z jagnięciny zmieszał się z octem. Dodaj 100 ml wrzącej wody, sól i pieprz i wymieszaj wszystko.
Polej warzywa sokiem z jagnięciny i upieczonym czosnkiem i podawaj na gorąco z jagnięciną.