Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1618,5 kJ (386,6 kcal)
Białko : 27,7 g
Tłuszcze : 10,5 g
Węglowodany : 42 g
Jednostki chlebowe : 3,5

Burger z Tilapii

Ingrédients na 2 porcje

  • 200 g świeżej tilapii (lub mrożonej i rozmrożonej)
  • 50 g bułki tartej
  • 1 małe jajko (1 białko, lekko ubite)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 mały ząbek czosnku, zgnieciony
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Szczypta suszonej bazylii
  • Szczypta papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli (posiekanej)
  • 1 jabłko (posiekane)
  • 2 plasterki pomidorów
  • 125 g rukoli
  • Małe bułki do burgerów
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Posiekaj tilapię mikserem i włóż ją do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, czosnek, musztardę, sól, pieprz, paprykę, bazylię i dobrze wymieszaj, aż całość będzie gładka. Następnie utwórz z masy małe paszteciki.
Rozgrzej oliwę na patelni i na średnim ogniu smaż paszteciki z każdej strony przez 3-4 minuty.
W międzyczasie opiecz bułki. Następnie umieść w środku rukolę, plasterki jabłka, plasterki pomidorów, cebulę i wreszcie pyszne soczyste steki z tilapii. Gotowe!