Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 853,6 kJ (203,9 kcal)
Białko : 7 g
Tłuszcze : 10,4 g
Węglowodany : 18,9 g
Jednostki chlebowe : 1,6

Sękacz Bożonarodzeniowy LINEAVI

Ingrédients na 10 porcji

  • Ciasto: 2 jaja, szczypta soli, 2 łyżki ciepłej wody, 60 g płynnego miodu, ½ laski wanilii, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 85 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • Krem czekoladowy: 200 g tofu jedwabistego, 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao), 4 cl rumu, ½ laski wanilii, 1 łyżka syropu z agawy, 2 białka, szczypta soli
  • Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 150 g twarożku 0%, 1 łyżka syropu z agawy.

Przygotowanie

Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 180-200 °C. Rozdziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli aż będą sztywne i odłóż je na bok. Wymieszaj żółtka, wodę i miód, aż mieszanina będzie puszysta, a następnie dodaj wanilię. Stopniowo dodaj mąkę i proszek do pieczenia cały czas mieszając. Następnie delikatnie dodaj ubite wcześniej białka. Rozprowadź ciasto równomiernie na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia i piecz przez 10 minut.
Im ciasto jest jaśniejsze, tym łatwiej będzie się zwijać w rolkę. Po wyjęciu z piekarnika, przykryj ciasto wilgotną bawełnianą ściereczką, odklej od ciasta papier do pieczenia i zwiń ciasto w rolkę. Odłóż na bok. Po ostygnięciu umieść ciasto na foli spożywczej.
Krem czekoladowy: Ubij białka ze szczyptą soli aż będą sztywne i odstaw na bok. Roztop czekoladę w rondelku . Wymieszaj tofu i rum, aż do uzyskania miękkiej mieszaniny. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, wanilię i syrop z agawy i wymieszaj. Następnie delikatnie dodaj ubite białka i wymieszaj.
Pozostaw w lodówce na 30 minut, aż krem stwardnieje. Za pomocą szpatułki, rozprowadź krem na całej powierzchni ciasta. Zwiń ciasto delikatnie zamykając je w folii.
Polewa czekoladowa: Rozpuść czekoladę w rondelku i wymieszaj ją z twarożkiem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Rozprowadź czekoladę na sękaczu za pomocą łopatki. Używając widelca możesz narysować wzory na polewie. Przed podaniem włóż sękacza do lodówki na 2 do 3 godzin.

(Sękacz z tradycyjnym kremem kasztanowym Wartość kaloryczna: = 1 porcja: 1303,4 kJ (311,3 kcal) | Białko: 4,5 g | Tłuszcz: 14,1 g | Węglowodany: 41,0 g | Jednostki węglowodany: 3.4)