Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 607,7 kJ (145,1 kcal)
Białko : 14,3 g
Tłuszcze : 6,5 g
Węglowodany : 5,7 g
Jednostki chlebowe : 0,5

Marynowane szaszłyki z jagnięciny ze świeżymi ziołami

Ingrédients na 4 porcje

  • 250 g jagnięciny bez tłuszczu
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cukinia
  • Do marynaty:
  • 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka świeżo posiekanego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Pokrój jagnięcinę na 3 cm plastry. Przygotuj marynatę poprzez zmieszanie wszystkich składników, a następnie dodaj jagnięcinę i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na jedną lub dwie godziny.
W międzyczasie, umyj i pokrój warzywa.
Wyjmij jagnięcinę z lodówki wbij kawałki mięsa oraz pokrojone warzywa na metalowe pręty. Dopraw wszystko obficie pieprzem i solą.
Piecz szaszłyki na grillu, lub w piekarniku, aż mięso jest upieczone.
Zasmakuj szaszłyków z jagnięciny w świeżych ziołach i w towarzystwie świeżej, kolorowej sałatki.