Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1345,9 kJ (321,5kcal)
Białko : 46,8 g
Tłuszcze : 10,7 g
Węglowodany : 10,8 g
Jednostki chlebowe : 0,9

Rumsztyk wołowy z warzywami

Ingrédients na 2 porcje

  • 150 g marchewki (obranej i pokrojonej)
  • 80 g groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 5 dużych grzybów lub pieczarek (w plastrach)
  • 1 łyżka liści rozmarynu (posiekanych)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 rumsztyki wołowe, 180 g każdy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Gotuj groszek i marchew w gorącej wodzie, przez około 8 minut. Odcedź warzywa za pomocą durszlaka.
Na patelni, podsmaż grzyby przez około 9 minut. Dodaj marchew i groszek i smaż całość dodając sól, pieprz i rozmaryn.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj steki i usmaż je dobrze z dwóch. Dodając sól i pieprz, smaż wołowinę na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż jest odpowiednio ugotowana.
Ułóż pyszne rumsztyki na dwóch talerzach i udekoruj je wcześniej usmażonymi warzywami. Gotowe!