Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 1210,9 kJ (289,2 kcal)
Białko : 42 g
Tłuszcze : 7,5 g
Węglowodany : 20,4 g
Jednostki chlebowe : 1,7

Indyk curry z kaszą jaglaną

Ingrédients na 2 porcje

  • 300 g piersi z indyka, pokrojonej na małe kawałki
  • 1 cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane, grubo posiekane
  • 1 mały kawałek imbiru, obrany i grubo posiekany
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 4 łyżki wody
  • Kurkuma, curry ( i opcjonalnie chili w proszku)
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sól
  • Kardamon
  • Cynamon
  • Kminek
  • Gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych (lub oliwy z oliwek)
  • 100 g jogurtu
  • 2 papryki (czerwona i żółta), posiekane
  • 75 g kaszy jaglanej
  • ½ pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

Wlej 150 ml wody i 75 g kaszy jaglanej do garnka, doprowadź wodę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu, aż kasza jest ugotowana, lub ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy, 4 łyżki wody, czosnek, imbir i cebulę w miseczce. Dodaj łyżeczkę curry i łyżeczkę kurkumy. Dodaj szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, sól, kardamon, cynamon, kminek i gałkę muszkatołową (opcjonalnie 1 szczyptę chili w proszku). Dobrze wymieszaj wszystkie przyprawy.
Rozgrzej olej na patelni i dodaj przed chwilą przygotowaną pastę z przypraw. Smaż na wolnym ogniu przez 4-5 minut. Następnie dodaj jogurt i dobrze wymieszaj.
Wreszcie, dodaj małe kawałki indyka, wymieszaj je z sosem jogurtowym, i gotuj przez 5 minut. Na koniec dodaj pokrojone papryki, energicznie wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Nie zapomnij zamieszać od czasu do czasu.
Podawaj indyka z kaszą jaglaną i udekoruj całość natką pietruszki. Smacznego!