Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 884,5 kJ (211,3 kcal)
Białko : 5,2 g
Tłuszcze : 34,1 g
Węglowodany : 5,2 g
Jednostki chlebowe : 2,8

Domowe batoniki zbożowe

Ingrédients na 20 porcji

  • 400 g płatków owsianych
  • 400 g suszonych daktylów bez pestek
  • 300 ml wody
  • 200 g suszonych żurawin
  • 150 g nasion dyni
  • 4 łyżki nasion Chia
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wymieszaj nasiona Chia z 150 ml wody w misce. Odstaw na bok na 5-10 minut, aż do uzyskania galaretki.
W międzyczasie, wlej do garnka 3 łyżki wody i gotuj w niej daktyle przez 5 minut, aż staną się miękkie.
Wlej miękkie daktyle do blendera lub miksera z 300 ml wody i zmiksuj wszystko, aż do uzyskania kremowej pasty.
Wlej daktylową pastę do średniej miski, dodaj płatki owsiane, żurawinę, pestki dyni i cynamon. Wymieszaj wszystko, a następnie dodaj galaretkę z Chia i jeszcze raz wymieszaj.
W formie do pieczenia, umieść arkusz papieru do pieczenia i wlej mieszaninę.
Piecz całość przez około trzydzieści minut. Po upieczeniu, ostudź i pokrój całość na batoniki zbożowe.