Znajdź aptekę

Par Portion

Wartość kaloryczna: 910,5 kJ (217 kcal)
Białko : 22,92 g
Tłuszcze : 6,0 g
Węglowodany : 17,1 g
Jednostki chlebowe : 1,4

Nadziewany grillowany bakłażan

Ingrédients na 2 porcje

  • 1 duży bakłażan (400 g)
  • 75 g granulek sojowych
  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki bulionu warzywnego (w proszku)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 150 °C.
Przygotuj granulki sojowe, zgodnie z instrukcją i dodaj ½ łyżeczki sproszkowanego bulionu warzywnego do smaku.
Umyj bakłażana i przekrój go wzdłuż na pół. Wyjmij miąższ łyżką lub za pomocą noża. Pokrój miąższ w drobną kostkę i włóż do miski. Posyp solą każdą połówkę bakłażana.
W międzyczasie, umyj i pokrój w kostkę pozostałe warzywa. Posiekaj czosnek, cebulę i bazylię. Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni i podsmażyć cebulę, czosnek i warzywa przez 4-5 minut na średnim ogniu.
Zdejmij z ognia i włóż zawartość do miski z bakłażanem. Dodaj przygotowane granulki sojowe, bazylię, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
Osusz połówki bakłażana papierowym ręcznikiem, a następnie wypełnij je powyższą mieszanką warzyw. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 150 ° C.
Po upieczeniu, udekoruj kilkoma liśćmi bazylii. Smacznego!