Znajdź aptekę

Rośliny strączkowe – super składniki w Twojej diecie

Standardowa dieta współczesnego człowieka bogata jest w składniki pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, ser, mleko, jak również przetworzone produkty zbożowe. Jednak te produkty nie stanowią odpowiedniego źródła włókien.
Włókna regulują trawienie, abyś czuł się pełny/a i zbają o to, żeby poziom cholesterolu i cukru we krwi pozostał stabilny. Oprócz tego, dieta bogata w błonnik zapobiega problemom żołądkowym, problemom z sercem i przyrostowi masy ciała. Szczególnie w niskokalorycznej diecie, ważne jest, aby wybierać żywności o wysokiej wartości odżywczej. Rośliny strączkowe takie jak fasola, groch i soczewica, które są nazywane "super składnikami", powinny być spożywane podczas diety niskokalorycznej. Te składniki są bogate w błonnik i są dobrym źródłem białka roślinnego, który zawiera kwas foliowy, żelazo, cynk i witaminy B. W skrócie, te produkty są bardzo smaczne i jak widać dobre dla zdrowia!

Dla dobrego samopoczucia!
Juliane
Twoja dietetyczka LINEAVI