Znajdź aptekę

Dieta bezglutenowa: rozwiązanie, które pomoże Ci schudnąć?

Czy na diecie bezglutenowej naprawdę można schudnąć? Czy taka dieta sprawia, że czujesz się lepiej? Ostatnio, każdy tak mówi! Dla kogo taka dieta jest przydatna? Jak wygląda dieta bezglutenowa? A przede wszystkim, w jaki sposób dieta bezglutenowa w połączeniu z LINEAVI może przyspieszyć utratę wagi?

Użycie
Dieta bezglutenowa jest sposobem odżywiania się, w którym gluten jest wyeliminowany z diety. Taką dietę stosuje się głównie w leczeniu celiakii - genetycznej choroby autoimmulogicznej powodującej zapalenie jelita po spożyciu białek glutenu.
Ostatnio naukowcy na nowo odkryli tego typu zaburzenia (opisane już latach 1980) u osób nie cierpiących na celiakię, ale cierpiących na wrażliwość na gluten. Znajduje ona odzwierciedlenie u tych osób w postaci objawów bólu jelit i okolic około-jelitowych po spożyciu żywności zawierającej gluten. Badania wykazały, że dieta bezglutenowa jest dobrym sposobem na przezwyciężenie tych zaburzeń u osób wrażliwych na gluten.

Czym jest dieta bezglutenowa?
Po pierwsze, dieta bezglutenowa może być frustrująca. Ale z czasem, przy odrobinie cierpliwości i kreatywności, przekonasz się, że istnieje wiele bezglutenowych potraw i znajdziesz pyszne alternatywy dla produktów zawierających gluten. Mówiąc o substytutach, pomogą Ci one skupić się na wszystkich produktach, które możesz jeść. Będziesz być mile zaskoczony/a, kiedy uświadomisz sobie, że możesz jeść wiele produktów bezglutenowych, podczas zdrowej i zbilansowanej diety.

LINEAVI, bezglutenowym rozwiązaniem dla utraty zbędnych kilogramów?
LINEAVI jest certyfikowanym produktem bez glutenu, który może przyczynić się do zrównoważonej diety bezglutenowej i pomoże Ci schudnąć. Możesz znaleźć na naszej stronie internetowej szeroki wybór bezglutenowych przepisów w sekcji "Przepisy".

Pokarmy dozwolone:
- Owoce i warzywa, większość produktów mlecznych, fasola, nasiona i orzechy w ich naturalnej postaci (nieprzetworzone), świeże jaja, mięso, ryby i drób (nie panierowane, marynowane lub smażone)
- Ziarna i produkty bogate w skrobię (nie przetworzone lub zmieszane z produktami zawierającymi gluten), takie jak amarant, gryka, maranta, kukurydza lub mąka kukurydziana, len, proso, quinoa, ryż, soja, tapioki i ziemniaki

Pokarmy, których należy unikać:
- Zawsze należy unikać pokarmów i napojów zawierających: słód lub jęczmień słodowy (aromat), żyta, pszenżyta, pszenicę i inne produkty zawierające gluten
- Należy także unikać następujących produktów: (o ile nie są one certyfikowane "produkt bezglutenowy") piwo, chleb, ciasta, płatki śniadaniowe, ciastka, owoce morza, makarony, sosy sałatkowe, przekąski (chipsy, ciastka, aperitify ...)

Jak widać, zbilansowana dieta bez glutenu zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze i tylko wymaga znajomości produktów zawierających gluten. Podczas diety LINEAVI, zastępujesz wszystkie słodkie produkty, takie jak ciasta, ciastka jak również makarony i chleb, złożonymi węglowodanami i białkami zawierającymi wysokiej jakości aminokwasy. Złożone węglowodany znajdują się w quinoa, prosie, gryce, ziemniakach, ale przede wszystkim w warzywach, świeżych sałatkach i owocach. LINEAVI dostarcza Twojemu metabolizmowi idealną kombinacje białek, co pozwala na jego uruchomienie z pełną prędkością - bez glutenu!

Dla Twojego dobrego samopoczucia!
Juliane,
Twoja dietetyczka LINEAVI


Références :

1. Quick start — Gluten-free diet guide for celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. Celiac Disease Foundation.
2. Catassi C, Bai JC, Bouma G, Calabrò A, Carroccio A, Castillejo G, Ciacci C, Cristofori F, Dolinsek J, Francavilla R, Elli L, Green P, Holtmaier P, Koehler P, Koletzko S, Meinhold C, Sanders D, Schumann M, Schuppan D, Ullrich R, Vécesi A, Volta U, Zevallos V, Sapone A, Fassano A: Non-Celiac Gluten Sensitivity: The New Frontier of Gluten Related Disorders. Nutrients: 5(10), 3839-3853. 2013
3. Rubio Tapia A, Hill ID, Kelly CP, Calderwood AH, Murray JA: American College of Gastroenterology Clinical Guideline: Diagnosis and Management of Celiac Disease. Am J Gastroneterol: 108(5), 656-677. 2013